Spelmaskinen Iphone 4S

Under sensommaren slutade jag protestera.
Jo, jag hade förstås spelat Peggle, Canabalt, Solipskier och en rad andra mobilspel, genialt konstruerade för pekskärmen.
Men nu satt jag med en lysande version av Zookeeper, hänfördes av Jetpack Joyride och insåg att jag skulle kunna ägna många timmar åt Alfapet-möter-Risk-strategiska Quarrel.
Om jag tidigare medgav att Iphone (och, för all del, de Android-drivna konkurrenterna) var en bra spelmaskin handlade det mest om andra saker än just spelen. Som hur smidigt det var att ladda hem ett nytt spel från nätbutiken. Eller hur prisvärda de var jämfört med spel till traditionella konsoler.
Men nu, när både indieutvecklare och jätteförläggare slåss om utrymmet på App Store, inser man att några av de bästa idéerna i spelvärlden just nu ryms i Apples ficka.
Det var ingen tillfällighet att Iphone 4S – en kraftfullare, snabbare, uppdatering av förlagan – knappt hann presenteras innan en spelutvecklare klev upp på scenen.
Och det var ingen tillfällighet att den utvecklaren heter Epic.
Epic älskar IOS och kärleken blev inte mindre passionerad av att deras våldsamt snygga slash ’em up Infinity Blade blev den snabbast säljande appen någonsin för knappt ett år sedan.
Apple presenterade Iphone 4S med trista powerpointfraser som ”sju gånger snabbare grafik”, ”två gånger snabbare CPU”. Men poängen gick hem när man fick se ett imponerande demo för Infinity Blade 2 (släpps 1 december) och mottog beskedet att spelet enbart kommer att fungera på Iphone 4S.
Nintendo och Sony kan förstås bara med bestörtning se på när Apple klampar in på deras gamla revir.
Och frågan är om iJätten på sikt också kan börja hota konsolerna i vardagsrummet. Ikväll presenterades – återigen – ”Airplay mirroring” som tillåter tv:n, via Apple TV, att bli en storskärm för innehållet på en Iphone 4S eller Ipad 2.
Mer då? Jo, Game center – spelens och spelarnas IOS-community – kommer att putsas upp i och med uppdateringen av operativsystemet den 12 oktober. Bland annat kommer man att kunna jämföra totalpoäng för achievements med sina vänner – och rekommendera spel åt dem.
Apple uppgav att Game center nu har 67 miljoner konton.
De lär inte bli färre de kommande åren.

Krönika publicerad i Aftonbladet.