Recension av Super Mario Galaxy 2

Kalla inte Super Mario Galaxy 2 en uppföljare.

Fundamentet består fortfarande av Galaxys lek med gravitation – där Nintendos största ikon studsar fram i yttre rymden på sfäriska saker. Men mest påminner det om en speedrun över Marios mästerliga plattformssvit, ett hopp till åttiotalet och tillbaka till framtiden.

Nintendos världsledande EAD-studio styrs av ett gäng prydliga farbröder med allt fler gråa stick i håret. Den mest berömde – Shigeru Miyamoto – fyller 58 i november. Ju närmre pensionen han kommer, desto mer påhittiga, lekfulla och uppfinningsrika blir de platser han släpper ner Mario i.

Här är varje bana byggd kring idéer geniala nog att basera hela spel på. Mario byter skepnad lika ledigt som spelet byter perspektiv. De vidsträckta 3D-landskapen roterar, snurrar, vänds upp och ner – för att sedan mjukt svänga över i klassiska två dimensioner.

 

Det börjar nog så enkelt, men halvvägs in plockar svamprikets ständige nemesis Bowser fram allt han har. Världarna sågas sönder, smälter, tuggas upp och man jagas av en svärm Bullet Bills på den lilla yta som återstår. Det är med en stolt fnysning man vägrar acceptera den hjälpande hand Nintendo väljer att sträcka ut i takt med att extraliven sugs ner i galaxens svarta hål.

EAD-studion överträffar inte bara sig själva, jag tycker mig ana en och annan blinkning till indieplattformaren Braid, jag susar igenom 3D-banor som Sonic aldrig varit i närheten av.

Och all denna kreativitet, banornas fyrverkeri av färgglad mångfald, hela galleriet av figurer och power-ups, styrs av en benhård logik. Allt som inte på samma gång är roligt och utmanande har strukits.

Det finns en bana där plättar av snö bildar en ögrupp över ett eldhav. Ett designval som känns talande för ens motstridiga känslor efter varje heroiskt bärgad stjärna. Super Mario Galaxy 2 känns alltid både bekant och originellt. Som en samlingsplatta bara bestående av nyskrivna spår.

Ja, det blev fem plus såklart. En grej jag minns efter den här recensionen är att LEVELS chefredaktör Tobias Bjarneby – som fått barn ungefär samtidigt som Galaxy 2-premiären – hade smitit från BB en stund för att bland annat ta reda på vilket betyg jag satt.