Recension av Shift 2: Unleashed

Jag är inte mannen som kan tala med bilar. Hur mycket jag än försöker, hur många varv jag än rundar, lyckas jag inte tämja dem.

Studion Slightly Mad – ledda av svenskarna Patrick Söderlund och Marcus Nilsson – har placerat kameran i Shift 2: Unleashed på förarens hjälm. Sikten är begränsad, känslan är klaustrofobisk. Vid minsta kollision gungar horisontlinjen våldsamt, världen skakar och blir svartvitt. Vid tvära inbromsningar slungar g-krafter huvudet – och kameran – framåt. Det är möjligt att det är så där det känns att sitta vid ratten i ett vilddjur. Det är omöjligt att vänja sig vid.

Då är cockpitvyn bättre (du kan spela Shift 2 med kameran bakom bilen, men det är värdelöst) – den låter en åtminstone upptäcka andra irritationsmoment. Som att de skakiga fordonen plågas av ömsom över- och understyrning. Varje kurva känns som ett lotteri. Det räcker förresten att en motståndarförare nuddar vid en för att ett långt och väl genomfört lopp ska vara över i sista kurvan. Det är varken realistiskt eller roligt.

Ändå finns det något lockande trots – eller tack vare – alla brister. Shift 2: Unleashed och Need for speed: Hot pursuit må vara väsensskilda racingspel men de delar samma nerv i tävlingarna. Loppen – i stadsmiljö eller på bana – är oftast tajta, tuffa, skitiga uppgörelser från början till slut.

Och Slightly Mad förför med erfarenhetspoäng för nästan varje manöver och belönar därefter. Du tog en kurva rätt? Här har du 20000 dollar! Du ledde ett helt varv? Varsågod, du har nått nästa level!

Tyvärr skymmer alla godsaker sikten. I ett spel med förhållandevis brant inlärningskurva och massor av möjligheter att justera prestandan på fordonen hade man önskat lite pedagogiskt tänk. Varför inte analysera alla fel man gör under ett lopp och sedan skräddarsy tips och råd efter behov? Det finns en hel hoper mer eller mindre kända racingförare som medverkar i spelets mellansekvenser. Men männen som kan tala med bilar levererar bara ändlösa plattityder.

Jag delade ut tre plus till Shift 2: Unleashed. Det är betydligt fler plus än jag skulle ge till den här recensionen.