Recension av Fight Night Round 4

Vad vore Muhammad Ali utan sin historia?
Ja, vad vore boxaren utan människan?
Visst hade Ali sin unika stil där han dansade på fjäderlätta fötter runt sina motståndare.
Men det var framför allt i skenet av sin samtid – ett Amerika plågat av rasmotsättningar – hans största matcher gick till historien. Alis bakgrund och politiska engagemang föll som strålkastarljus över ringen.
Prestationer behöver ett sammanhang.
Och det har spelvärlden aldrig förstått. Att starta en karriär i Fight Night Round 4 innebär egentligen bara att man schemalägger sina träningspass, kollar mejlen och bokar matcher.

Här finns ingen som helst ansats att berätta en historia. Ett par pinnhål upp på rankingen är fighternas enda möjliga innebörd.
Men bortom den invändningen finns egentligen inte mycket att klaga på. Round 4 är en realistisk – och väldigt tekniskt kompetent – tolkning av ”the sweet science”.
Spelet är definitivt inte för den som bara känner för en snabb sluggerfest – enda sättet att vinna är via snabba strategiska beslut och tålamod. Redan i karriärens tidiga skede är gard, fot­arbete och räckvidd avgörande. Visst är det möjligt att få in tunga slagkombinationer men risken är alltid att man svingar i luften och tappar orken.
Några problem här: alla slag sker medelst de analoga spakarna snarare än med knappar. En del av precisionen går förlorad. Utvecklaren EA Canada har – efter protester – beslutat att åtgärda detta i en kommande uppdatering. Och kontringsslag är i regel lite för kraftfulla.

När man efter ett tag tröttnar på det anonyma karriärläget får man på egen hand återskapa historien.
Som Ali mot Joe Frazier i Thrilla in Manilla från 1975. Trettiofyra år senare vinner Ali igen, på knock i sjätte ronden.

Recension publicerad i Aftonbladet 2009.