Recension av 2010 Fifa World Cup

Jag tänker på Axl Rose. På en klassisk Globen-spelning, tidigt nittiotal, bar han en tröja med trycket ”tell your kids the truth”.

Den uppmaningen har sajterna som drar upp Metacritic-snittet för 2010 Fifa World Cup uppenbarligen missat. VM-spelet hyllas nästan förbehållslöst. Inställsamt och ryggradslöst.

Fansen lever fortfarande med sviterna efter fjolhöstens haveri. Jag satte förvisso fyra plus på Fifa 10 för dess makalösa spelkänsla – men vår bevakning efter premiären handlade om det bubblande missnöjet på forumen. En spelare listade inte mindre än 69 fel och buggar. Än idag är flera av dem inte åtgärdade. Det är som att köpa en CD-skiva där några av spåren inte går att lyssna på.

I stället ska man alltså betala 600 kronor en gång till. För det får man en prototyp till Fifa 11 – förklädd till VM-fest med extra konfetti. Ett nytt system för straffsparkar, lite fula klipp på fans utspökade som cirkusartister och ”captain your country”, som är ”be a pro” i nya fotbollsskor.

I dessa smidiga nätbutikstider borde 2010 Fifa World Cup rimligen släppas som en uppdatering för en hundralapp eller två.

Sanningen, mina barn, är att bara EA Sports kan vinna på det här.

Recension i Bladet i april 2010.