Nintendo lyssnar inte på ensamme Bob

Världen är full av oupptäckta talanger.
Jag är inte säker på att spelskaparen Robert Pelloni är en av dem.

Drömmen har närts i bara kalsongerna.
Amatörutvecklaren Robert Pelloni hävdar att han på egen hand ägnat fem år och femtontusen timmar åt att skapa Bob’s Game, ett spel designat för Nintendo-konsolen DS. På sin hemsida har han lagt ut en filmsnutt som snabbspolar sig fram över en månad i hans liv. Vi ser ett dunkelt rum vars enda rekvisita i stort sett består av en kaffemugg, cigaretter, en datorskärm och en halvnaken Pelloni. Det ser ut som rena nidbilden över den ensamme nörden.
Bob’s Game, ett retroskimrande äventyr, skulle delvis bli en satir över spelindustrin.
Men när Robert Pelloni vände sig till Nintendo med idén möttes han av tystnad. Och utan deras stöd skulle det bli omöjligt att ge ut spelet.
Det var då han bestämde sig för att attackera den japanska underhållningsjätten.
Tack vare bloggosfären – vår nya världsordning – kunde Pelloni iscensätta en bisarr marknadsföringskampanj.
Efter sjutton veckor utan svar från Nintendo låste amatörutvecklaren in sig. Han bestämde sig för en hundradagarsstrejk med sitt eget hem som isoleringscell. Spelbloggar – stora som små – följde utvecklingen.
När tjugoen dagar passerat började Pelloni hota Nintendo. Via sin blogg meddelade han planer på att förenkla piratkopiering av deras spel. Han jämförde sig med legendariske Mario-skaparen Shigeru Miyamoto.
Kort senare bröt han mot sin egen strejk för att skräpa ner Nintendos flaggskeppsbutik i New York med Bob’s Game-affischer och fejkade spelomslag.
Med internets hjälp hade Pelloni plötsligt blivit mer rättshaverist än spelutvecklare.
Men så – i tisdags – släppte han en kort demonstration av Bob’s Game på sin hemsida. Och ungefär samtidigt valde Reggie Fils-Aime, en av Nintendos högsta chefer, att tala ut.
Spelbloggen Infendo har testat Bob’s Game och hälsar att det ”verkar lovande” och har ”grundplåten till ett fantastiskt spel”.
Men vad Nintendo anbelangar lär det aldrig släppas till DS.
I en intervju med MTV säger Reggie Fils-Aime att ”Pelloni inte mötte kraven för att bli en licensierad utvecklare”.
Så fick Robert Pelloni sitt svar till slut.
Alltid något.

Krönika publicerad i Aftonbladet 5 april 2009.