Neybers är som en interaktiv inredningskatalog

Vill du spela The Sims utan the sims? Då har Mikael Cruseman ett förslag.
Kanske var det bloggaren Isabella Löwengrip som beskrev Neybers bäst: ”för oss som älskade att inreda i The Sims, mer än att spela själva spelet”.
Mikael Cruseman – en av grundarna bakom Neybers-studion Amagumo Games – har inget emot den programförklaringen.
– Spel som The Sims och Minecraft inspirerar oss. Det är många av våra användare som sagt just att det är som ett Sims-spel, men som endast handlar om att inreda. Och Minecraft för att man får vara kreativ. Saker man kan inreda med i Neybers är lite som legoklossar.
Det räcker med att surfa in på spelets hemsida – Neybers går att spela direkt i webbläsaren, eller på iPad – för att förstå konceptet: det ser ut som om en festligare variant av IKEA-katalogen fått sin egen Pinterest-sajt. Om halva nöjet är att inreda sina egna rum består den andra halvan av att ta del av det snabbt växande communityts – Cruseman räknar med en miljon spelare inom ett halvår – vitt skilda stiluttryck.
Och på tal om IKEA: en av Neybers viktigaste selling points är att man inreder med produkter från verkliga tillverkare.
– Ja, IKEA, Bukowskis, Cappellini, BoConcept och Bolia är några av de stora som är med. Vi har över 500 varumärken, designers och butiker som vi jobbar med. Där finns allt ifrån stora märken som Asplunds till enstaka butiker från Etzy.
Här är det alltså inte fråga om enstaka annonser inuti spelet: Neybers ger fönstershopping en helt ny dimension (faktum är att Amagumo planerar att bädda in länkar till företagens produkter direkt i spelet). Å andra sidan kan man blanda, kombinera och välja helt fritt. Och man slipper ju de där överdrivet gestikulerande typerna från The Sims.

Text publicerad i LEVEL 01 hösten 2014.