Krönika om Sonys misslyckade lansering av Playstation 3

200 miljoner sålda Playstation.
Det låter fantastiskt.
I själva verket håller Sony på att gå under.

Redan för tio år sedan förutspådde ”Playstations fader”, Ken Kutaragi, att slaget om vardagsrummet i framtiden skulle stå mellan Microsoft och Sony.
Kriget är här nu.
Utrymmet bredvid tv:n ockuperad av en Xbox 360.
Det är märkligt att Kutaragis trupper inte är bättre förberedda.

Under en sedvanligt blöt Rockbjörnen-afton på Cirkus i januari frågade jag dåvarande presschefen för Playstation i Sverige, Anette Eriksson, varför Sony fortfarande vidhöll att de skulle lansera PS3 under våren. Det fanns liksom ingen marginal för produktion, pr-kampanjer och lansering.
Anette log.
Playstation 3 blev försenad.
Och sedan spelmässan E3 i maj har Sonys resa mot den planerade globala Eriksgatan i november varit en enda lång lektion i hur man inte ska sköta sina publika relationer.
De våldsamma protesterna mot priset, det som nu är uppe i 6290 svenska kronor enligt OnOffs hemsida, möttes med arrogans. Det fick ju kosta ”eftersom nästa generation börjar när vi säger att den gör det”. Det var före vi visste att Sony inte tänker skeppa maskinen med hdmi-kabel – en förutsättning för den högdefinitionsdröm i 1080 p som den japanska elektronikjätten lockat med.

Och så sent som i slutet av augusti gick den amerikanske chefen Kaz Hirai ut i en rad medier och bemötte rykten om nya förseningar. Han lugnade fans, utvecklare, återförsäljare och aktieägare; Sony hade lovat att skeppa sex miljoner maskiner för räkenskapsåret 2007 och fyra miljoner maskiner före årsskiftet – och Sony skulle hålla det löftet.
”Vid slutet av dagen kommer vi att fullfölja våra åtaganden”, sa Hirai.
Antingen ljög han eller också har företaget massiva problem med den interna kommunikationen. Oavsett vilket finns det ingen anledning att lita på något Sony säger om Playstation 3 framöver. Lögnerna är för många, självgodheten alldeles för stor.

Sonys upprepade förseningar riskerar att bli hela företagets fall. I kassakistan finns 6 miljarder dollar – att jämföra med Microsofts 38 miljarder dollar. Och när väl Playstation 3 släpps kommer de att förlora ordentligt på varje såld maskin innan produktionskostnader minskar och spelförsäljningen tar fart. I en utmärkt artikel i Wired säger mediaspecialisten Rishad Tobaccowala:
– De spelar med hela företaget som insats. Om (Playstation 3) bombar, får Sony ingen andra chans.

Sony har hela tiden skrattat åt Microsofts misslyckade globala lansering med Xbox 360.
När de nu själva tvingas överge den europeiska marknaden i år och inledningsvis bara släpper en halv miljon konsoler i USA och Japan är det en ödets ironi. Det är satsningen på bluray, det nya skivformatet som Sony hoppas ska ersätta dvd, som ställer till alla problem.
Det är bluray som bromsar produktionen.
Det är bluray som tvingat fram den höga prisbilden.
Och bluray, är det säkert att vi vill ha det egentligen? Vi övergav betamax, mini-discen och snart även UMD, ja Sony har helt bibliotek fullt av misslyckade format.

Om jag vore Microsofts svenske produktchef Mattias Edlund skulle jag gå ut och säga offentligt att ”vi fokuserar på vår egen produkt”, lägga på luren, stänga kontoret och bjuda alla kollegor på en hejdundrande fest.
För så är det, Microsoft hade en riktigt fin chans att sno ansenliga marknadsandelar på spelmarknaden redan innan den här andra Playstation 3-förseningen. Nu är det snart inte bara en möjlighet utan också verklighet. När Nintendos Wii trampar ny mark får Microsoft hela julhandeln för sig själv med sin ”traditionella” nästa generations-konsol.

I Wireds artikel illustreras Sonys grava finansiella problem med en kvinna som köpt aktier i företaget och vars värde sjunkit med nästan två tredjedelar.
”Jag köpte aktier i mäktiga Sony, vad ska ni göra åt det här?”
Svaret kom i dag.
Vi ska försena Playstation 3.
Igen.

Ingressen är överdriven, men resten visade sig stämma rätt väl. Sony fick kämpa i många år för att ta igen det försprång Microsoft skaffade sig med Xbox 360. Sedan bytte de roller i och med lanseringarna av Playstation 4 och Xbox One. Efter snart tre år på marknaden har PS4 fortfarande ett markant försprång. Krönikan publicerad i Aftonbladet 2006.