Jetpacks får luft utan vingarna

Frågan varje seriös spelare grunnat på i decennier: när ska vi få flyga jetpacks på riktigt egentligen? Svaret: Snart! Om du har några miljoner över vill säga.

Är det en fågel? Är det ett flygplan? Nej, det är antagligen Bill Suitor.

När vi andra får hålla till godo med jetpacks i spel som Titanfall, Destiny, Jetpack Joyride och Call of Duty: Advanced Warfare – en tradition som tar fågelvägen så långt tillbaka som till Rare-bröderna Chris och Tim Stampers Jetpac från 1983 – har Suitor flugit sådana på riktigt sedan 60-talet. Minns du när James Bond lyfte från marken i filmen Åskbollen från 1965? Det var i själva verket Bill Suitor. Kommer du ihåg killen som susade in under öppningsceremonin av olympiaden i Los Angeles 1984? Japp, det var Suitor.

I slutet av 50-talet gav den amerikanska armén företaget Bell Aerosystems i uppdrag att utveckla ett ”raketbälte”. Projektets store visionär, Wendell Moore, behövde en testflygare och frågade sin granne, den då 19-årige Bill Suitor. Men trots 3000 lyckade testflygningar blev Bells jetpack aldrig ett redskap på slagfältet. Räckvidden var för begränsad, bränslet tog slut för snabbt.

Inte för att det fått folk att sluta drömma. Hos mexikanska TAM kan du köpa ett skräddarsvetsat raketbälte, inklusive retroromantiskt blankputsade tuber, inspirerat av Bells prototyper. Och nyzeeländska Martin kommer om något år att börja sälja jetpacks till allmänheten som bokstavligt talat tar tekniken till en högre nivå. Med The Martin Jetpack kan man flyga på 250 meters höjd, i 74 kilometer i timmen, med en flygtid på runt 30 minuter. Prislappen? Drygt en miljon kronor.

Och du som tyckte att tv-spel var en dyr hobby.

Text publicerad i LEVEL01 hösten 2014.