Intervju med Peter Moore i Barcelona

Han älskar fanboys. Han tror att Peter Jackson ska förändra spelvärlden. Han är snyggare än Bill Gates.
Aftonbladet träffade Xbox högste chef, Peter Moore på X06 i Barcelona.
– Vi måste nå ut till fler människor, säger han.

Konferensrummet är luftkonditionerat, tack och lov.
Och stänger ute galenskapen utanför där en sönderstressad spelpress springer runt bland demovisningar och testspelande.
Peter Moore, alltid stilig, sitter vid ena kortsidan av ett långt bord, lutar sig tillbaka i stolen, nästan nonchalant. 51-årige, Liverpool-födde, Moore har gått från chefsposter på Reebok och Sega till att nu leda spelvärlden in i en ny konsolgeneration.
Och när han får prata om det blir hållningen en annan, rakare i ryggen, mer välartikulerad och gestikulerande.
– Jag vaknade i morse och kände mig fortfarande besviken över Lost Odysseys ljud (på presskonferensen dagen före), det blev fel. Jag kanske var den ende som hörde det. Och det var tråkigt, för bara ljudet i det spelet är fantastiskt.
Ljudet i Lost Odyssey?
Vem brydde sig om ljudet?

Det den internationella spelpressen såg var ett samlat Microsoft som redan är ett allvarligt hot mot Sonys Playstation 3 när slaget börjar senare i höst. Det den såg var Project Gotham Racing 4, Banjo-Kazooie, GTA IV-episoder, Halo Wars, Blue Dragon, Sensible World of Soccer, Forza 2 och Gears of War. Bland annat.
– Jag ska vara ärlig, jag trodde aldrig att Sony skulle släppa Playstation 3 i Europa den här hösten. När man hör Sonys planer och jämför dem med hur långt deras spelutvecklare kommit och när man hör vad som händer i fabrikerna så var det svårt att tro på, säger Moore.
Microsofts position är markant bättre nu, än när Xbox släpptes för fem år sedan.
Playstation 2 har sålts i över 100 miljoner exemplar.
Xbox i nästan 25 miljoner.
– Skillnaden mot tre, fyra år sedan är att vi har väldigt goda relationer till spelutvecklare, vi är förutsägbara, vi sätter oss ner och förklarar vår strategi. Om det är dyrt för oss? Nej, egentligen inte, det är fördelaktigt för båda parter.

Spelvärlden är unik i det att varje konsol har lojala supporterskaror. Något som vuxit fram ur det faktum att bakom varje konsol står ett företag, en ideologi, ett bibliotek exklusiva titlar. Parat med att genomsnittsspelaren inte har råd att köpa marknadens alla konsoler.
– Jag tillbringar alldeles för mycket tid med att läsa vad som skrivs på olika forum, jag älskar att plöja genom dem. Jag älskar passionen bland fanboys, vi är lyckligt lottade som jobbar i en industri som har så mycket passion med Sony-fansen, Nintendo-fansen och våra fans. En del postare läser jag regelbundet eftersom jag respekterar vad de skriver. Men självfallet måste man gallra också, man kan inte ta åt sig allt som står på forumen.
Om Nintendos konsoler ibland fått bära barnstämpel, har Xbox medvetet marknadsförts som ett vuxnare alternativ. Det är två grova generaliseringar, men klart är att både Nintendo och Microsoft vill bredda sin horisonter. Nintendo har på sätt och vis redan lyckats, med Brain Training har de fått pensionärer att börja spela.
Peter Moore erkänner att Microsoft också måste hitta nya sätt att nå ut med Xbox 360.
– Visst måste vi bredda oss. Jag vill absolut inte förlora hardcore-spelare, de är väldigt viktiga för oss. Men vi måste bredda oss. Det kan vara med Viva Piñata, Banjo eller att lansera japanska animéspel som Blue Dragon. Xbox Live Arcade är en annan bra möjlighet att nå ut till så många människor olika sätt.
Sonys och Microsofts krigföring kommer att föras på många fronter. Samma vapen, olika strategier. Spelen och stödet från externa spelutvecklare är kanske viktigast.

Men de två ersättarna till dvd-formatet verkar för respektive part vara nästan lika angeläget. Sony har försenat hela sin Playstation 3-produktion på grund av problem med bygget av deras bluray.
Microsoft valde att inte bygga in sitt bidrag, hd-dvd, i Xbox 360 utan lanserar i stället den som en liten läsare (i samma design) man kan koppla till konsolen. Den ska släppas i USA och delar av Europa – dock inte Sverige – i mitten av november, för 199 euro.
– Ingen ont om Sverige eller de andra nordiska länderna men vi lanserar hd-dvd på de större marknaderna för att snabbt förstå hur efterfrågan ser ut. Men vi släpper den i Sverige så snart det bara är möjligt.

Och så var det där skäggiga trumfkortet från Nya Zeeland. Han som blåste nytt liv i Sagan om Ringen. Han som fick folk att böla över en apa de redan visste allt om.
Oscar-vinnaren Peter Jackson.
Peter Jackson som tydligen ska berätta sina framtida historier på Xbox 360.
Och ingen fattar egentligen hur.
– Peter är ett stort Halo-fan och läser Halo-böckerna och förstår dess universum. Nu har han suttit ner med Bungie för att förstå mediet och sedan utveckla nästa steg i Halos universum. Och det handlar inte om Halo 4, det handlar inte om ”finish the fight in 2009”. Peter Jackson är inte intresserad av att skapa ett spel, han är intresserad av att förändra sättet vi ser på mediet.
Peter Moore är klar med oss.
Vi vet fortfarande ingenting om vad det är Jackson egentligen ska syssla med.
Vi vet bara att scousern Moore nu hellre vill prata om Peter Crouch sagolika cykelsparksmål kvällen före.
– Jag fick uppdateringar under kvällen. Tänk hur det måste ha sett ut, med honom två meter upp i luften, säger han och ler åt sina inre bilder.
En uppvisning.
Nästan lika stor som Microsofts egen show.

Jag sprang ihop med Peter Jackson under de här pressdagarna men hann knappt öppna munnen innan hans pr-team ställde sig i vägen. Peter Moore är sedan många år chef på Electronic Arts. Och den här texten är så gammal att Microsoft inte ens hade hunnit lansera sitt numera bortglömda hd-dvd-format. Intervju publicerad i Aftonbladet 2006.