Intervju med Lars Ulrich

Metallicas trummis är en tönt. Det finns de som tycker det. Lars Ulrich är en medelmåtta. Det finns en som tycker det också.

Rock ’n’ roll?
Snarare familjemys.
När Metallica ställs inför enkla val brukar bandet kalla det för ”no-brainers”. Och de behövde inga hjärnor för att se potentialen i ett eget Guitar Hero. Spelserien har redan sålt i 23 miljoner exemplar.
Men för bandets trummis, Lars Ulrich, 44, handlade det främst om att få sina tre söner att äta nyttigt.
– När ens barn är tio och sju år gamla tycker de att farsan är en tönt. Ett irritationsmoment. Å andra sidan finns inget coolare än om pappa har ett eget Guitar Hero. Och när man tjatar om läxor och att de ska äta sina grönsaker är det bra att kunna locka med spelet.

Sedan följer en familjär melodi. Den om medieutbudets stressande brus. Om hur det inte fanns 200 tv-kanaler när Metallicas bandmedlemmar växte upp.
Så man lyssnade på musik, förälskade sig i musik och levde för musik.
– För barn i dag blir Guitar Hero en fantastisk inkörsport. De får en helt annan koppling till musiken.
– Det är så coolt att se mina barn tycka om Led Zeppelin, Black Sabbath, Foo Fighters och System Of A Down. Det blir en upplevelse vi kan dela tillsammans.
Aerosmith var det första rockbandet som fick sitt eget Guitar Hero.
Spelet har sålts i över en miljon exemplar.
Dessutom ökade försäljningen av Aerosmiths katalog med över 40 procent veckorna efter släppet.
För en skivindustri som faller fritt är siffrorna hoppfulla. De är ett bevis på att folk fortfarande är beredda att betala för musik.
– Det här är ju ett helt nytt sätt att få ut sin musik till fansen. Och det här är nog bara början. Cd-skivan kanske inte finns om fem år, men alla album kommer kanske ut till Guitar Hero i stället. Det är väldigt spännande, säger Lars Ulrich.

Guitar Hero: Metallica kommer ut någon gång under första halvåret 2009.
Men albumet Death Magnetic går att spela i både Guitar hero III och färska World Tour.
Lars Ulrich har försökt trumma till sina egna låtar.
– Jag är på medelnivån nu. Jag besökte utvecklarna Neversoft i Los Angeles. Det var en av de mest förödmjukande upplevelserna jag varit med om. Där satt tre, fyra killar och spelade Death Magnetic på expertnivån. Och jag kunde knappt klara av dem på medelsvår nivå. Jag ville bara springa ut därifrån.
– Men jag är bra på Survivors Eye of the Tiger nu. Och jag är fortfarande den bästa trummisen i mitt hem.

Det kom visserligen ett nytt Guitar Hero under 2015. Och det ges fortfarande ut musik på cd-skivor. Men bara några månader före den här intervjun genomfördes lanserades Spotify.