Intervju med Kaz Hirai
Playstation är ett imperium. 276 miljoner sålda spelmaskiner är bevis nog.
Kaz Hirai har varit med sedan mitten av nittiotalet – idag är han Playstations mäktigaste chef.
Aftonbadets Peter Ottsjö fick som enda svenska journalist möta Kaz Hirai under E3 i Los Angeles.
Jag har en trovärdig källa som sa att Heavy Rain skulle visas under Sonys presskonferens. Varför visades inte Heavy Rain?
– Kanske hade din källa fel information? Hahaha!
Det är en god källa.
– Vi har begränsad tid och den presskonferensen var redan en och en halv timme lång så vi måste helt enkelt välja vilka spel vi ska visa. Vi måste bestämma vilka spel som är redo att visas upp, vilka spel känner vi oss bekväma med. Och givetvis är det viktigare att vi visar och pratar om spel som är mer närliggande när det gäller ett premiärdatum. Snarare än spel som kommer nästa år eller nästa räkenskapsår.
Du vet förstås en hel del om Heavy Rain. Vad tycker du om spelet?
– Baserat på en del saker jag sett verkar det vara ett riktigt intressant koncept, ännu en titel jag ser fram emot.
Kan du berätta lite om PSP? Det har florerat mycket rykten om en Sony Ericsson PSP-telefon till exempel.
– Var får du all information ifrån? Du behöver bättre källor.
Haha, jag är från Sverige. Vi kan allt om Ericsson.
– Haha, jag vet inte riktigt vad en Sony Ericsson PSP-telefon skulle göra. Okej, framtiden för PSP. Den har fått ett uppsving sedan PSP Slim&Lite kom ut i september. Den har sålt väldigt bra i alla de stora territorierna och i Asien. Vi har fått lite kritik från återförsäljare för att vi inte möter efterfrågan på några håll. Men vi har ökat produktionen. Och den har verkligen fått ett uppsving i Japan tack vare spel som Crisis Core och Monster Hunter. Och i övriga territorier gjorde God of War ett fantastiskt jobb med att synliggöra PSP igen. Det är en konsol som etablerat sig väldigt väl som en portabel spelmaskin. Och i Europa har David [Reeves] och hans lag gjort en del mycket bra grejer med saker utöver spelen, som GoWiew, GoExplore, GoMessenger. Så det är samma sak där som med PS3, den har etablerat sig som en spelkonsol så nu har vi möjligheten att göra så mycket mer med den.
Hur lång tid tar det innan ni installerar hårddiskar i PSP-konsoler?
– Jag vet inte om vi någonsin kommer att installera hårddiskar i dem. Kanske gör vi det, kanske inte. Det handlar om vilka minneskrav det finns för framtida bruk och det handlar om vad hårddiskar kommer att kosta gentemot deras storlek. Och hur dom står sig gentemot kostnaden för flashminnen. Och det ändrar sig hela tiden. Flashminnen är mycket bättre om man ser till hållbarheten. Det är sånt vi måste ta hänsyn till innan vi säger ja eller nej till hårddisk.
Varför tar det så lång tid att få ett ordentligt släppdatum för Home?
– För att jag vill vara säker på att jag kan vara stolt över servicen när vi lanserar den. Att alla på SCE (Sony Computer Entertainment) kan vara stolta över den. Och viktigast av allt, att kunderna tycker att [Home] är roligt. Vi har försenat lanseringen två gånger. Och jag försenar den gärna två gånger så att du kan ställa frågan ”varför är den försenad”, hellre än att vi ska kunna säga ”jag klarade min deadline, det finns ute samma dag som jag utlovade”. Sen går du och kollar på det och säger: ”det där är inte alls roligt”. Så jag tar hellre den tiden och ser till att Home är en utmärkt service för våra konsumenter.
Och vad måste Home inkludera för att du ska känna dig stolt?
– Det handlar inte bara om inslag och funktioner utan också om utseendet och känslan. Men när det gäller funktioner och inslag, vi fokuserar på att det är en väldigt spelvänlig, spelcentrerad service redan från start. På presskonferensen visades en trailer där man fick se spelpaviljongerna, Warhawk-paviljongen och Uncharted-paviljongen. Och vi ville vara säkra på att fansen av de spelen kan hitta varandra och spela tillsammans, såna saker. Och vi ville försäkra oss om att paviljongerna görs på rätt sätt, att Home-lobbyn görs rätt. Att vi har ett bra utbud av mjukvara som utnyttjar paviljongerna. Och det tar tid att se till att det blir rätt. Det handlar inte bara om att säga: ”låt oss skapa en paviljong”. Det är en bra idé, men du måste vara säker på att paviljongerna ser ut på rätt sätt. Eller bowlingbanorna till exempel. Jättebra idé att ha en bowlingbana, men spelmekaniken måste också vara finslipad. Alla dom sakerna tar tid.
Och nu har ni en stängd beta ute.
– Vi har en stängd beta ute nu. Vi kommer att ha en öppen beta till hösten, när allmänheten får testa.
Jag bekymrar mig för att Home bara blir en enda stor reklamyta.
– Vad menar du med det, reklamyta?
Ja, att ni bara tänker ösa reklam över oss.
– Okej, jag förstår. Och vad skulle din reaktion vara om du såg det?
Att det verkligen krävs vettiga inslag…
– Låt mig säga det så här: skulle du vara en lycklig spelare om du såg en massa reklam? Antagligen är ditt svar nej, eller hur?
Ja.
– Så tror du verkligen att vi skulle göra spelare förbannade, såna som du, genom att tapetsera reklam över Home?
Ja, inte vet jag.
– Det snabba svaret är: nej. Jag menar, vi kommer att ha reklam inuti. Men det är som med reklam i spel, vi kommer inte att placera en Coca-Cola-annons i God of War. För det är helt enkelt fel plats vid fel tillfälle. Vi vill vara säkra på att vi utvecklar in-game-reklamen på rätt sätt. Och det är verkligen inte rätt sätt att tapetsera Home eller Life with Playstation med reklam där det inte passar. Så, du kommer inte att se en annons för Coca-Cola i God of War men du kommer att se en i till exempel Gran Turismo 5: Prologue för där förväntar du dig nästan att det ska finnas en sån. Annars kommer du att säga: ”vad är det som händer? Var är realismen?”. Så du måste titta på var reklamen kan passa in och det inkluderar Life with Playstation och Home. Det här är helt enkelt en inkomstkälla som vi vill utnyttja. Och med utnyttja menar jag inte att vi ska tapetsera ställen med reklam för alla skulle vända sig mot oss, du också, och säga ”vad är det ni försöker åstadkomma?”.
Och om du kollar på Home i ett litet längre perspektiv, hur vill du att tjänsten utvecklas?
– Det bästa sättet att säga det på är nog så här: till och med när det gäller Playstation 3 så måste du börja någonstans och utvecklas därifrån. Och vi startar med spelen. För som jag sagt sedan länge: först och främst är det en fantastisk maskin för tv-spel. Det måste du sen bevisa genom att ha fantastiska spel till den. Efter det kan man börja erbjuda ytterligare tjänster och innehåll som kanske är lite mindre spelrelaterade. Som vår videotjänst, som Life with Playstation. Det är så vi positionerat och byggt tjänsterna på PS3. Samma sak med Home, vår kärnkompetens är tv-spel. Så i början måste de flesta saker vara centrerade kring spelupplevelsen. Så fort vi kan etablera att Home är en bra portal, eller lobby, för att möta andra människor som gillar samma spel, eller bara träffa andra spelare, först då kan vi bygga vidare och lägga till ytterligare tjänster som är mindre spelrelaterade. Om tre år hoppas jag att [Home] är etablerad som ett fantastisk community för spelare, men att det kan vara så mycket mer. Så att folk som är mindre intresserade av spel kan använda PS3 och Home för att möta andra människor som till exempel gillar bilar. Men först måste vi koncentrera oss på spelen, annars kommer folk till mig och säger ”vad är Home”, på samma sätt som de gjorde med Playstation 3.
Life with Playstation, kan du berätta lite mer om den tjänsten?
– Visst, bäst beskriver man den som en väderleks- och nyhetstjänst i realtid, gjorda på ett väldigt Playstation-aktigt vis. Du såg kanske stillbilderna.
Ja.
– Den jordgloben roterar faktiskt automatiskt. Eller också kan du kontrollera den för att besöka vilken stad du vill. Molnformationen du såg, jag skulle vilja säga att det är realtid men det är en fördröjning på sex timmar, så om det är en storm över östkusten i USA, då kommer du att se den stormen, även om den är försenad sex timmar, haha. Så för varje stad kan du se vädret, vilken temperatur det är, såna saker.
Jag bara klickar på Stockholm?
– Du väljer Stockholm och sen ser du väder, temperatur och en livekamera över Stockholm. Och lokala nyheter, det som folk är fokuserade på i Stockholm. Du kan välja vilken nyhet du vill, om du klickar på någon av möts du av en hemsida som faktiskt går in på nyheten mer i detalj. Och det är en väldigt basal tjänst som vi kommer att börja med. Men som du kan föreställa dig…det är textbaserat just nu, det behöver det inte vara. Bilden från livekameran är statisk men det skulle kunna ersättas med rörliga bilder. Det behöver inte bara vara en kamera. Så du kan göra en massa olika saker med det.
Finns det något pris och datum för Life with Playstation?
– Vi lanserar det i sommar och tanken är att de grundtjänsterna jag pratade om ska vara gratis. Vi vill att folk ska testa det. Återigen, vi vill, som Jack [Tretton] sa, utvidga Playstation 3 till att handla om mer än tv-spel. Och för att göra det tror jag att tjänster som Life with Playstation, åtminstone inledningsvis, måste vara gratis. Och allt eftersom vi bygger vidare på den tjänsten så kanske vi bestämmer att bastjänsten fortsätter att vara gratis, men att det kanske finns premiumtjänster som kostar.
Jag är en ”early adopter”, på vilket sätt kommer jag att spela Playstation-spel om fem år?
– Om du är en ”early adopter” så, precis som vi gjort med PSOne och PS2, så tror jag att PS3 kommer att fortsätta att få spel som tilltalar ”early adopters”. Ett bra exempel är God of War till PS2, som kom lite senare i livscykeln men som verkligen tilltalade kärnspelarna. Och vi vill vara säkra på att vi fortsätter i den traditionen. Vi vill inte överge våra rötter och det har vi aldrig gjort. Med det sagt så är det min förhoppning att du anser PS3 vara mer än nästa God of War när det kommer ut. Att du slår på din Playstation 3 på morgonen och tar del av Life with Playstation, att det inte bara handlar om underhållning utan också om information. Och att det tillhandahålls på ett sätt som du skräddarsytt vad gäller nyheter eller väder. När du ska till jobbet och inte har så mycket tid är det min förhoppning att du slår på PS3:an och tar del av Life with Playstation eller någon av de andra tjänsterna vi kommer att ha lanserat vid det laget.
Men om du tittar förbi Playstation 3, kommer vi att spela med en Playstation 4? Eller kommer all distribution att skötas digitalt?
– Jag tror inte att allt kommer att distribueras digitalt, i synnerhet om man betänker att det handlar om olika marknader i världen. Alla länder eller territorier har inte infrastrukturen vi behöver för att enbart distribuera allt digitalt. Jag menar, visst, redan idag kan vi ladda ner filmer och andra bra saker via Playstation Network. Men ta Konamis Metal Gear Solid 4, det är 50 gigabyte. Vill du verkligen sitta och vänta på att 50 gigabyte ska laddas ner? Jag tror inte det. I stället vill du gå till en butik, köpa skivan och njuta av spelet. Men om det bara handlar om några nya nivåer är det bättre att köpa det digitalt. Så nu handlar det om vilken typ av data och innehåll du vill leverera till konsumenten. Och om vi talar om fyra, fem år in i framtiden så kommer det fortfarande handla om vad man försöker erbjuda konsumenten. Man måste titta på både fysisk och digital distribution. Och i vissa fall båda två tillsammans, som med GT5: Prologue.
Kan du berätta lite mer om Massive Action Game [spelet klarar av multiplayermatcher för 256 spelare samtidigt]. Det känns lite som ert sätt att säga: ”kolla vad Playstation 3 klarar av, det kan ingen annan matcha”.
– Jag tycker att det utnyttjar tekniken i PS3 väldigt väl. Men vi är i underhållningsbranschen, inte teknikbranschen. Så gänget på Zipper [utvecklaren] har kommit på ett riktigt kreativt sätt att utnyttja kraften i Playstation 3. ”Det här är vad vi i Zipper vill göra, därför ska vi använda den här tekniken i PS3 för att åstadkomma det”. Det är inte: ”här har ni teknologin, ni ska göra ett spel som utnyttjar den”.
Filmtjänsten [där man kan hyra/köpa filmer via Playstation Network] som ni lanserade häromdagen, jag vill ha den också. Jag är från Sverige.
– Servicen är bara för USA, inte ens hela Nordamerika. Så, utanför USA – det här inkluderar alltså våra grannar i Kanada – de europeiska länderna, Japan och Asien, det är territorierna…vår plan är att lansera servicen utanför USA så snabbt som möjligt. Men det finns en rad olika hinder vi behöver ta oss an i varje individuellt land. Men vi kommer att utannonsera det, så snart vi är redo. Men att försöka [lansera en filmtjänst] globalt på samma gång är en liten utmaning.
Om du fick välja en exklusiv titel till Xbox 360 och lansera den på Playstation 3 i stället, vilket spel skulle det vara?
– Jag tror inte att vi behöver välja något…
Du måste välja ett.
– Återigen, jag tycker inte att vi behöver välja något för jag tycker vi har en fantastisk samling spel på gång.
Men om någon håller en pistol mot ditt huvud och säger att du måste välja ett. Vilket spel skulle du välja då?
– Okej…då måste de nog skjuta mig för jag tycker verkligen inte att vi behöver något.
Den här intervjun med Kaz Hirai (som idag är Sonys högsta chef) gick i fyra delar på Aftonbladet strax efter E3 2008. Jag får inte fram första delen, det är något fel på Aftonbladets länk. Men resten är med. Inklusive Hirais bullshit om PSP-telefonen (Sony släppte mycket riktigt en sådan ett par år senare) och hans övertygelse om att superflopparna Home och Life With Playstation skulle frälsa hela spelvärlden. Men mest omtalat blev naturligtvis hans citat alldeles i slutet. Kotaku var förstås inte sena att nappa. Annan kuriosa: jag träffade Hirai på ett flott hotellrum (som såg ut som ett mindre palats) i Los Angeles Downtown-område och gjorde intervjun flankerad av tre eller fyra Sony-representanter som bevakade allt vi sade.