Bluffen Black

Huvudpersonen i Black blänker av svart stål.
Så är det heller inte på riktigt.
Verkligheten är snarare i plast.
Aftonbladet och vapenexperten Anders Lexne pepprar hål i myterna om spelets vapen.

Dörren till förrådet i garaget är flera decimeter tjock. Innanför står vapen i rader. Vapenexperten Anders Lexne räcker över en pjäs – tung men mestadels gjord i plast.
Det ser nästan ut som en leksak.
Det är det inte.
Det är en M16 – ett maskingevär.
I spelet Black är M16 modellerad i skinande svart stål med en närmast anal detaljrikedom. Det är inte svårt att förstå att Dean Evans, spelets producent, har just ett maskingevär tatuerat på sitt ben.

Evans har i intervjuer skrutit om hur detaljerade hans dödliga bebisar är; utvecklarteamet använde två personer som enbart jobbade med att få omladdningen att verka realistisk.
Men Black, i likhet med många andra spel, överdriver och förfalskar förstås vapnens verkliga karaktär för att maximera det audiovisuella intrycket.
AK47:an, världens mest berömda maskingevär, är praktexemplet.
– Hela vapnet är spegelvänt i spelet. Man gör exempelvis inte mantelrörelsen med vänsterhanden, säger Anders Lexne.
Och visst ser det tjusigt ut när hylsorna viner förbi framför ansiktet.
– Men vapnet kastar hylsorna i en rak båge snett framåt höger, säger Lexne.
Som ni ser i faktarutan nedan är Black full av dylika retuscheringar. Spelets vapenglorifiering är en snygg karikatyr. Den kan inte vara något annat.
Verkligheten är ju gjord i plast.
Där har ni det.
Svart.
På vitt.

HÄR ÄR FELEN I BLACK
Anders Lexne är vapenexpert och rådgivare under filminspelningar. Han har bland annat jobbat med Beck– och Wallander-filmatiseringar.
Här är hans bedömning av vapnen och dess konsekvenser i spelet Black.
Ett vapens bärande delar som pipa, slutstycke och låda är visserligen gjorda i metall. Men vid produktion används också plast och pressad plåt. Av två skäl; de blir billigare att tillverka och väger inte lika mycket. Vapen ska inte blänka. Tvärtom. Man eftersträvar en matt finish för att göra dem anonyma. De ska inte synas.

Felen på några spelets vapen
AK47 (automatkarbin): Vapnet är spegelvänt. Magasin och slutstyckshandtag sitter på andra sidan. Hylsorna kastas inte ut framför ansiktet.

Spas-12 (hagelgevär): Laddar realistiskt men man orkar inte springa omkring sådär utan att använda axelstödet.

Mac 10 elite (k-pist): För att rymma 70 skott måste den ha ett längre magasin. Och det skulle inte fungera, magasinet skulle bli en halv meter långt och fjädern skulle vara för lång för att mata ut patronerna effektivt.

Uzi (k-pist): Att tömma magasin efter magasin med en Uzi skulle innebära att pipan blir för varm och därmed utsliten. Precisionen går förlorad. Dessutom sitter inte slutstyckshandtaget till vänster utan ovanpå vapnet.

Glock 18 med ljuddämpare (pistol): För lågt ljud. För att få det ljudet skulle krävas en mycket större ljuddämpare.

Den här texten blev det liv om. Läsarna misstyckte och kallade Aftonbladet saker (vilket visserligen sker varje dag, dygnet runt). Jag tycker fortfarande att det är en ganska kul vinkel. Bonusbild på mig om man klickar på länken!